top of page

CMC 1 (duim) artrose

CMC 1 artrose.jpg

Een gewricht wordt gevormd door twee of meer botstukken. Deze botstukken zijn bekleed met kraakbeen,  dit is een gladde structuur. Bij artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen achteruit. Doordat de botuiteinden dan tegen elkaar komen tijdens beweging ontstaat pijn en stijfheid. Ook zal als reactie op het verminderde kraakbeen het bot gaan verbreden om de druk op het gewricht te verminderen. Dit proces stopt niet en kan langzaam erger worden.

 

Symptomen

  • Pijnklachten en krachtsverlies in de duim ter hoogte van de duimbasis. Vaak bij het pakken en hanteren van voorwerpen. Hierbij is er geen verband tussen de verandering van het gewricht op de röntgenfoto en de hoeveelheid pijn.

  • Bewegingsbeperking en stijfheid van de duim.

  • Veranderde stand van de duim.

  • Ontstekingsverschijnselen (warmte, zwelling, pijn en of roodheid van het duimbasisgewricht)

 

Behandeling

Behandeling van deze aandoening kan zowel conservatief (behandeling zonder operatie) als operatief zijn. Dit is afhankelijk van de ernst van de problematiek. Door deze aandoening gaat de kwaliteit van het gewricht langzaam achteruit. Het doel van de behandeling is daarom om uw gewricht zo goed mogelijk te leren gebruiken en spieren om het gewricht te versterken.

 

Het duimbasisgewricht is een zadelgewricht. Door deze vorm kan het in veel richtingen bewegen. 1 kg belasting op het topje van de duim is ongeveer 12 kg belasting op het gewricht. Dit maakt het heel kwetsbaar. Hierdoor is het belangrijk om in de juiste stand te leren belasten. Daarnaast kunt u het gewricht ondersteunen door de juiste spieren te trainen en te mobiliseren. Eventueel is spalktherapie een optie om een veranderde stand te corrigeren of ondersteuning te geven bij belastende activiteiten.

bottom of page